Uncategorized

Ogromny sukces naszych uczennic z klasy VIII – fotorelacja w galerii.

Ogromny sukces! Nasze zdolne ósmoklasistki – Zofia Górska i Julia Kalinowska, wygrały konkurs kulinarny dla uczniów szkół podstawowych z Grudziądza i gminy! 👏🥇👏

20 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbyła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego im. Wiktora Kulerskiego na dania przygotowane na podstawie receptur z najstarszych książek kucharskich z regionu kujawsko-pomorskiego. W tym roku tematem przewodnim konkursu były ryby. Ważne było również wykorzystanie darów lasu oraz surowców lokalnych. Nasze uczennice przygotowały łososia pieczonego w maśle z dodatkiem kaparów, do tego sałatę z gruszką, orzechami włoskimi, serem długodojrzewającym i malinowym winegret. Nie zabrakło również deseru na bazie regionalnego serka, z dodatkiem sękaczy i nasion chia, aromatyzowanego sokiem z czarnego bzu i pokrytego frużeliną z malin. Oprócz smaku potrawy i jej aranżacji jury oceniało także ustną prezentację na temat przygotowanego dania.

W tym roku w gronie jury byli także goście zagraniczni: pani profesor Agnieszka Pawłowska-Manville z Kanady, reprezentującą katedrę UNESCO ds. Żywego Dziedzictwa i Trwałych Środków Utrzymania oraz pan Jean Bos z Belgii – zdobywca tytuły Najlepszego Kucharza Świata (2006 roku) oraz prekursora kuchni molekularnej w Polsce. Tym bardziej cieszy nas pierwsza nagroda Julii i Zofii.

Do konkursu uczennice przygotowała pani Monika Kalinowska – wychowawca świetlicy szkolnej. Serdecznie gratulujemy ogromnego sukcesu!

Skip to content